ΑΓΚΑΛΙΑ : «το πολύτιμό αυτό δώρο!»


Μας έχει λείψει ίσως περισσότερο από κάθε τι άλλο αυτή την «διαφορετική» περίοδο που διανύουμε.

Αυτό όμως δεν αποδυναμώνει ούτε την δική μας ανάγκη για την ανταλλαγή της με πρόσωπα αγαπημένα αλλά ούτε και τα μοναδικά της οφέλη:

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια Virginia   

 Sarit χρειαζόμαστε καθημερινά 4 αγκαλιές για να επιβιώσουμε,8 για να συντηρηθούμε και 12 για να αναπτυχθούμε!Αρκεί μόλις μια εγκάρδια αγκαλιά διάρκειας 20 min,για να αρχίσουν να απελευθερώνονται από τον οργανισμό μας μια σειρά θεραπευτικών/ευεργετικών ορμονών όπως:

Σεροτονίνη & ντοπαμίνη ,γνωστές και ώς οι ορμόνες της ευτυχίας και της χαράς αντίστοιχα!

Ενδορφίνες,που βοήθουν στη μείωση του πόνου!

Οξυτοκίνη ή οκυτοκίνη,γνωστή και ως ορμόνη της αγκαλιάς ,της αγάπης ,του συναισθηματικού δεσμού! Η έκκριση της αυξάνει την οικειότητα ,την σύνδεση ,την εμπιστοσύνη τόσο ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί της(πρόσφατες έρευνες αναφέρονται πλέον και στον πατέρα),όσο και μεταξύ των συντρόφων ,αλλά και λοιπών συγγενών και φίλων.

Σύμφωνα με έρευνες ,παιδιά που έχουν «πάρει» πολλές αγκαλιές από τους γονείς τους ,φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο ,στοιχείο που είναι σημαντικό για την μνήμη τους και τα επίπεδα του στρες. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μεγαλώνουν με ασφάλεια, εμπιστοσύνη ψυχική ισορροπία ενώ μαθαίνουν να μοιράζονται και τα δικά τους συναισθήματα.

Σύμφωνα με μια Αμερικανική έρευνα ( Carnegie Mellon University USA),η αγκαλιά ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αφού λειτουργεί σαν φυσική βιταμίνη κατά των ιώσεων, καθώς όσο περισσότερη αλληλεπίδραση έχει κανείς μέσα από αγκαλιές, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να κρυολογήσει.. Τέλος η αγκαλιά λειτουργεί και αγχολυτικά αφού σύμφωνα με έρευνες καταφέρνει να μας ηρεμήσει.

Εσείς λοιπόν πόσες θεραπευτικές αγκαλιές θα δίνετε την ημέρα;

Νάσια Παναγοπούλου

Σύμβουλος ψυχικής υγείας

Εναλλακτική Θεραπεύτρια

Γελωτοθεραπεύτρια
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις