«ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ»:η ψυχολογία του θύματος .

 



Το άρθρο αυτό γράφτηκε με αφορμή την δημοσιοποίηση της επώνυμης καταγγελίας για σεξουαλική κακοποίηση  της διεθνούς φήμης ολυμπιονίκη μας  κ.Σοφίας Μπεκατόρου .

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα διαπράττονται γύρω στις 4.500 βιασμοί, εκ των οποίων ΜΟΝΟ οι 139 φτάνουν στην δικαιοσύνη! Ξέρετε γιατί;Καταρχάς τις περισσότερες φορές το θύμα εκβιάζεται με διάφορους τρόπους από τον θύτη, διασφαλίζοντας έτσι την σιωπή του. Αν κάποια στιγμή ξεπεραστεί αυτός ο πρώτος σκόπελος, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.Γιατί το άτομο που θα βρει την δύναμη να καταγγείλει τελικά το γεγονός ,συνήθως στιγματίζεται από το συγγενικό αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον .Όπως και ν΄ έχει η ατιμωρησία που είναι απόρροια μιας φοβικής αλλά δικαιολογημένης σιωπής ,δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει σαν ιδέα στο μυαλό του θύματος, αλλά οι σκέψεις δυστυχώς δεν είναι κάτι  το οποίο εύκολα μπορείς να «δαμάσεις» κατά πως θες. Πολλές φορές υπερισχύουν της θέλησης σου να μιλήσεις.Το μαρτύριο όμως δεν σταματά εδώ. Το δυσκολότερο όλων είναι η εκδίκαση της υπόθεσης.Μιλάμε σαφώς για έναν δημόσιο ,ομαδικό βιασμό ψυχής.Το θύμα καλείται να καταθέσει με κάθε  λεπτομέρεια ,έχοντας στην πλάτη του τον θύτη, μπροστά στα δικαστικά όργανα ,παρουσία μαρτύρων ,αστυνομικών ,δικηγόρων αλλά και άσχετων με την υπόθεση ανθρώπων που μπαινοβγαίνουν μέσα στην δικαστική αίθουσα απλά από περιέργεια ή κουτσομπολίστικη διάθεση.Και όλα αυτά για μερικά ψίχουλα ποινής που παζαρεύονται κ΄ ολας !

Έρχεται λοιπόν ο συνήγορος υπεράσπισης να επιχειρήσει την  μεταβίβαση της θέσης του θύματος στη θέση του θύτη, είτε μέσα από την ενοχοποίηση του θύματος ως ηθικού αυτουργού αυτού που εντέλει βίωσε είτε μέσα από την ακόμα μεγαλύτερη θυματοποίηση του θύματος σε περίπτωση που γνώριζε τον θύτη από πριν.(οι στατιστικές λένε ότι μόλις στο 22% των περιπτώσεων, θύτης και θύμα δεν είχαν κάποιο είδος δεσμού από πριν. π.χ συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι ,γνωστοί)   Το θύμα δηλαδή έρχεται στη δικαστική αίθουσα όχι για να ζητήσει την τιμωρία του δράστη, αλλά στην ουσία για να δικαστεί το ίδιο.Ο φόβος που βιώνει το θύμα μπορεί μακροχρόνια να αλλάξει ριζικά τη ζωή του προκαλώντας :

--Διαταραχές ύπνου

-Απομάκρυνση από τους ανθρώπους και τις καταστάσεις -Απώλεια ενδιαφέροντος για τη ζωή

-Ανησυχία και νευρικότητα

-Ανικανότητα ή απόγνωση

-Οξυθυμία, επιθετικότητα και θυμό

-Βαριά κατάθλιψη

-Αίσθημα αβεβαιότητας για το μέλλον

-Ψυχοσωματικές διαταραχές

-Αυτοκτονικό ιδεασμό

Παρόλα αυτά η σιωπή σε αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις δεν είναι χρυσός .Τέτοια γεγονότα πρέπει να έρχονται στο φως και να τιμωρούνται,όπως ορίζει ο νομοθέτης.Μια τεράστια αγκαλιά συμπαράστασης στη Σοφία και στην κάθε Σοφία για το θάρρος και την τόλμη να φέρνουν  στο φως τις σκοτεινές πράξεις νοσηρών μυαλών.»

ΠΗΓΉ:«όσα δε μπόρεσες να πεις»

ΝΑΣΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Σύμβουλος ψυχικής υγείας

Ενναλακτική θεραπευτρια

Γελωτοθεραπεύτρια

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις