ΓΕΛΙΟ ΤΟ (ΨΥΧΟ)ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΝ!




Η πρώτη Κυριακή του Μάιου έχει οριστεί σαν παγκόσμια ημέρα γέλιου.

Άραγε είναι τόσο σημαντικό  το γέλιο ;

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή ξεκινώντας με το τι είναι γέλιο:

Είναι ένα ανθρώπινο έμφυτο ψυχοσωματικό χαρακτηριστικό που γίνεται αντιληπτό με την σύσπαση κάποιων μυών του προσώπου.Ενδεικτικά για ένα μόνο μας χαμόγελο χρειάζεται να ενεργοποιηθούν 17 διαφορετικοί μύες του προσώπου μας. Όσο δε πιο έντονο είναι το γέλιο μας τόσο πιο πολλά όργανα του σώματός μας ενεργοποιούνται επίσης! Όσο αφορά την βιολογία του ,κάνει την εμφάνιση του μεταξύ του 4-5 μήνα της γέννησης μας.Και μπορεί σύμφωνα με τις στατιστικές ένα παιδί να γελά περί τις 300 φορές τη μέρα ,δεν ισχύει όμως το ίδιο και με τους ενήλικες οπού εκεί φαίνεται να  ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία  φτάνοντας για παράδειγμα στην ηλικία των 40-50 χρόνων οι άνθρωποι να γελούν μόλις 16 φορές την ημέρα.Φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες!!!Το γέλιο έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό εργαλείο ανά τους αιώνες ως ένα φυσικό φάρμακο  στη διάθεση όλων που παρέχει οφέλη στη σωματική, τη συναισθηματική και την κοινωνική ευεξία του ατόμου. Μερικά από τα οφέλη της θεραπείας γέλιου, βάσει ορισμένων μελετών, είναι ότι μπορεί να ανακουφίσει το άγχος και να χαλαρώσει ολόκληρο το σώμα, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να απελευθερώσει ενδορφίνες για την ανακούφιση του πόνου ,ενώ παράλληλα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιακής νόσου, αυξάνοντας τη ροή του αίματος και τη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων. Άλλα αποδιδόμενα οφέλη είναι η βελτίωση της πρόσληψης οξυγόνου, η τόνωση των πνευμόνων, η καλύτερη πέψη, η εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης, η βελτίωση νοητικών λειτουργιών και ο καλύτερος ύπνος. Επιπρόσθετα συναισθηματικά οφέλη είναι η ελάττωση του φόβου, η βελτίωση της συνολικής διάθεσης και η επιπρόσθετη χαρά στη ζωή κάποιου. Το γέλιο επίσης σχετίστηκε με τη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων σε προκαταρκτική μελέτη με πάσχοντες από αλλεργία στο άκαρι της σκόνης.[ 

Η θεραπεία με γέλιο εκτιμάται πως έχει επίσης κοινωνικά οφέλη, όπως την ενίσχυση των σχέσεων, τη βελτίωση της ομαδικής εργασίας και τη μείωση των προσωπικών συγκρούσεων, κάνοντας τον εαυτό πιο ελκυστικό στους άλλους. Σε ένα πρόσωπο που προσπαθεί να αντιμετωπίσει ανίατη ασθένεια ή απλώς να διαχειριστεί τα επίπεδα του άγχους του, η θεραπεία γέλιου μπορεί να επιφέρει σημαντική βελτίωση στη ζωή του. Οι υποστηρικτές της γελωτοθεραπείας μιλούν για τη «μαγεία» του γέλιου, που δημιουργεί μια πραγματικότητα εντός των αισθήσεων που μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο, μέσα από το χαμόγελο, το γέλιο ή το χιούμορ, να βιώνει την καθημερινότητα και με έναν εναλλακτικό διασκεδαστικό ή και ξεκαρδιστικό τρόπο. 

Η γελωτοθεραπεία επίσης εκτιμάται πως έχει μερίδιο στην προληπτική ιατρική με τη διατήρηση του οργανισμού σε ευεξία. 

Εφαρμογές του (ψυχο)θεραπευτικού γέλιου :

Γιατροί-κλόουν

Σε νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούνται «κλόουν γιατροί» για να κάνουν τα παιδιά να γελούν. Δεν πρόκειται για πραγματικούς γιατρούς αλλά για ηθοποιούς που ασκούν συνεδρίες ένας προς έναν με παιδιά και τα κάνουν να γελούν Το The Theodora Children's Trust charity παρείχε το 2002 γιατρούς κλόουν σε 27000 παιδιά που νοσηλεύονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ομάδες γέλιου και χιούμορ

Κέντρα θεραπείας του καρκίνου στις ΗΠΑ εφαρμόζουν προγράμματα με ασκήσεις που προκαλούν γέλιο για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Βασίζονται στη σωματική άσκηση που επιφέρει γέλιο και στη μεταδοτικότητα του γέλιου. 

Γιόγκα γέλιου

Οι ομάδες γέλιου εφαρμόζονται και από μη ασθενείς. Ο Ινδός φυσιολόγος/ παθολόγος Madan Kataria ανέπτυξε τη γιόγκα γέλιου, η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 να ασκείται από ομάδες σε δημόσια πάρκα και έφτασε να διαδοθεί παγκοσμίως με τη δημιουργία 16000 «κλαμπ γέλιου» ανοιχτού ή κλειστού τύπου με πάνω από 4.000.000 μέλη ως το 2016.ονομάζεται «γιόγκα γέλιου»διότι συνδυάζει αναπνευστικές ασκήσεις πραναγιαμα της yoga με απλές ασκήσεις εμπευσμένες από την καθημερινότητα ,το ζωικό βασίλειο κ.α. Έχω εκπαιδευτεί στη μέθοδο του Dr.Μadan Kataria την οποία εφαρμόζω σε θεραπευμένους και μη , με μεγάλη επιτυχία, τα τελευταία 6 χρόνια. 

Βρίσκετε καθημερινά αφορμές και τρόπους να γελάτε κάνοντας και τους γύρω σας να γελούν διότι το γέλιο πέραν του ότι είναι (ψυχο)θεραπευτικό είναι και μεταδοτικό!

Πηγή: «Γέλιο η καλύτερη θεραπεία»Α.Λουπασάκης, «laughter yoga»Dr Μ.Kataria

Νάσια Παναγοπούλου

Σύμβουλος ψυχικής υγείας ,

Εναλλακτική ψυχοθεραπεύτρια

Γελωτοθεραπεύτρια.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις